Colosseum | Flaviusten amfiteatteri

kukkia colosseum

Maailman tunnetuin rakennus kenties? Ehkä jopa maailman valokuvatuin? Ja silti minäkin otan Colosseumista kuvan monta kertaa kuukaudessa.

Tässä TOP 10 faktaa sinun Colosseum visiittiä varten!

1. Colosseum on oikealta nimelta Flaviuksen Amfiteatteri, jonka Flavius-suvun keisarit rakensivat 72-80 jkr ottaen vaikutteita kreikkalaisesta arkkitehtuurista (huomaa doorilaiset, joonialaiset, korinttilaiset pylväät).

2. Colosseum nimi otettiin käyttöön vasta keskiajalla, luultavasti paikalla sijainneen keisari Neron kolossaalisen patsaan mukaan tai Colosseumin suuren koon vuoksi. Keskiajalla Colosseum oli suosittu kokoontumispaikka, ja ihmiset sopivat tapaavansa “Colossuksen”, eli Neron suuren Colossus -patsaan luona. Patsas oli valmistettu bronssista, joka valitettavasti aikojen saatossa sulatettiin muuhuun käyttöön.

3. Colosseumin sadat holvikaaret ovat roomalaisten omaa taidonnäytettä. Colosseum oli aikansa suurin roomalainen amfiteatteri, jonne mahtui yli 50 000 katsojaa.

4. Suurin vetonaula Colosseumin ellipsin muotoisella näyttämöllä olivat gladiaattori-taistelut, aivan kuin FIFA:n ottelut nykypäivänä, tosin gladiaattorit kestivät hieman väkivaltaisempaa menoa. Yli 500 000 gladiaattorin arvellaan kuolleen vuosien 80 ja 435 välillä.

5. Länsipuolen uloskäyntiä kutsuttiin Kuoleman portiksi, koska sitä kautta kuljetettiin ulos näyttämöllä kuolleet gladiaattorit.

6. Antiikin Rooman kansalaiset pääsivät ilmiseksi Colosseumin näytelmiin.

7. Colosseumilla näyteltiin myös isoja meritaisteluja. Puinen näyttämön lattia pystyttiin poistamaan ja pohja täytettiin vedellä. Gladiaattoritaistelut olivat kuitenkin suositumpia, joten myöhemmin pohjasta tehtiin pysyvä ja meritaistelut siirrettiin muualle.

8. Colosseum oli päällystetty marmorilla, joka vuosisatojen saatossa päätyi muuhuun käyttöön. Muun muassa osa Pietarinkirkon marmorista on Colosseumilta peräisin.

9. Colosseumin ulkokuoren pinta näyttää aivan emmental juustolta täynnä reikiä. Osa rei’istä on marmorilaattojen kiinnityspaikkoja, kun taas toiset reiät on kaivettu isojen travertiini kivien sisällä olleiden rautaliitosten varastamisen yhteydessä. Keski-ajalla tätä rautamateriaalia käytettiin moneen tarkoitukseen, muun muassa aseiden valmistamiseen.

10. Kristinuskon arvellaan olleen niin Colosseumin tuho kuin sen pelastus. Kristinuskon nousu viralliseksi uskonnoksi laannutti väkivaltaisten taistelu-näytelmien suosion, mutta Colosseum päätettiin säilyttää muistona niistä tuhansista marttyyreistä, jotka menettivät henkensä Colosseumin seinien sisäpuolella kristinuskon vielä ollessa kielletty uskonto.

Colosseumin sisäänpääsylippu maksaa 12 € (ilmainen sisäänpääsy alle 26 vuotiaille EU:n kansalaisille), ja sen kannattaa ostaa Coop Culture nettikaupasta etukäteen (ilmaiset liput saa myös varattua nettikaupasta, ja niistä pitää maksaa vain varausmaksu 2 €). Paikanpäältä, jos jonot ovat pitkät Colosseumin luona, suosittelen lipun ostamista Foorumin – sisäänkäynniltä (esimerkiksi Titon arkin luota, joka on melkein suoraan vastapäätä Colosseumin sisäänpääsyä). Sisäänpääsylipulla, joka on voimassa kaksi päivää, pääsee sekä Colosseumiin ja Foorumiin kerran sisälle.

Colosseum on niin täynnä historiaa, että suosittelen opastetulle kierrokselle osallustumista. Colosseum järjestää lyhyitä kierroksia, jotka maksavat 5-9 euroa lipun hinnan lisäksi ja jotka voi varata Coop Culture nettikaupasta. Jos haluat perusteellisemman opastuksen, kannattaa vierailla Walks Inside Rome sivuilla, jota kautta saa varattua kolmen tunnin pienryhmä-visiitin Colosseumille ja Foorumille. Kannattaa myös ostaa ns. Underground -visiitti, johon sisältyy Colosseumin “kellari”, areena ja kolmas kerros, joihin ei normaalilla lipulla pääse.

Vinkki: Jos olet Roomassa kolme päivää, haluat käydä monessa museossa ja käytät julkista liikennettä joka päivä, kannattaa ostaa ns. RomaPass, johon sisältyy:

  • Metron, bussien ja rautiovaunujen rajaton käyttö
  • Kolmen museon / arkeologisen paikan sisäänpääsy
  • Alennuksia muihin paikkoihin

Leave a comment